subota, 27. veljače 2016.

PRAVOMOĆNO RJEŠENJE O UKIDANJU OVRHE: Probuđena nova nada za oštećenike nelegalnih RBA austrijskih zadruga

PRAVOMOĆNO RJEŠENJE O UKIDANJU OVRHE: Probuđena nova nada za oštećenike nelegalnih RBA austrijskih zadruga



Županijski sud u Splitu 1

PRAVOMOĆNO RJEŠENJE O UKIDANJU OVRHE: Probuđena nova nada za oštećenike nelegalnih RBA austrijskih zadruga

Datum objave: 18. veljače 2016./Piše: Nada Landeka/HAZUD

O problemima sa nelegalnim kreditorima, u Hrvatskoj se godinama piše puno i opširno.  I na portalu HAZUD  su više puta opisani svi problemi s kojima se suočavaju oštećenici koji su kredite podigli u punoj vjeri, kod kreditora koji nisu za isplate kredita imali potrebna ovlaštenja. Po isplati kredita, uslijedila je agonija. Krenule su ovrhe, javne dražbe, iseljavanje  vlasnika nekretnina iz njihovih domova.

Dugotrajne bitke oštećenika u dokazivanju njihovih prava

Oštećenici su poduzeli gotovo sve. Svakodnevno  su ukazivali  na sve nepravilnosti i nezakonitosti vezano uz poslovanje tih nelegalnih kreditora na području Republike Hrvatske, kao i na nezakonitosti prilikom ovjere javnobilježničkih akata.

Tvrdnje oštećenika koje oni u javnosti ističu već duže vrijeme,  utemeljene su na važećim zakonima i propisima u Republici Hrvatskoj, te na ustavu i međunarodnim Konvencijama i Deklaracijama!
–              Krediti su  plasirani izvan institucija Republike Hrvatske, u uredima posrednika i odvjetnika,  koji su nelegalno prenosili novac preko austrijsko-hrvatske granice, nelegalno isplaćivali novac na ruke u svojim uredima, a naplaćivali su u obračunu čak i prijenos novca preko granice  (dokaz: isplatnice)
–              Niti jedna od navedenih 43 zadruge,  banke ili štedionice nisu registrirane kod Trgovačkog suda u Republici Hrvatskoj, s otvorenom podružnicom čime bi rad na području Hrvatske bio legalan (dokaz: provjera u Trgovačkom sudu u Zagrebu)
–              Prijenos novca preko granice nije prijavljen Deviznoj inspekciji, kreditno poslovanje nije prijavljeno Hrvatskoj narodnoj banci, Ministarstvu financija (dokaz: očitovanje HNB-a i Ministarstva financija)
–              Ugovori kod javnog bilježnika ovjeravani su uz ovjeru  potpisa samo s jedne strane, nisu solemnizirani pa niti ne predstavljaju ovršnu ispravu, odgovorne osobe banke koje su ovlaštene za potpis nisu sudjelovali potpisu ugovora, solemnizirana Očitovanja  koja  su dužnici kod javog bilježnika ovjeravali solemnizirani su bez prisustva tumača što je sve protivno  Zakonu o javnom bilježništvu. Javni bilježnici nisu provjerili pravnu osobnost kreditora i njegovo ovlaštenje davanja kredita na području Republike Hrvatske. Ugovori i javnobilježnički akti nemaju potrebnu nadovjeru (Apostille),  njihovi zastupnici nisu imali međunarodnu punomoć za zastupanje, u ugovoru nisu niti naznačeni kao punomoćnici,  što je sve propisano zakonom (dokaz: javnobilježnički akti, provjera kod javnih bilježnika u čijim uredima su isti solemnizirani)
–              Nekretnine su procjenjivane odokativnom metodom, nisu načinjene službene procjene nekretnina
–              Kamate su obračunane lihvarskom metodom, glavnica se niti kroz deset godina otplate ne smanjuje
–              Kreditne obveze naplaćuju se preko Zavoda za mirovinsko osiguranje i FINE, dokumentima kojima se sredstva prenose sa računa dužnika na račun odvjetnika, koji nije ovlašten vršiti naplatu potraživanja
–              Redovnom uplatom preko banke kredit se nije mogao plaćati, niti otplaćivati, iz razloga jer banke ne mogu zaprimiti uplatu za poslove koji nisu uredno registrirani, prijavljeni i koji su protivni Zakonima Republike Hrvatske
–              Niti po hrvatskim, niti po austrijskim zakonima Zadruge nisu imale pravo isplaćivati kredite izvan registriranog okruga (Štajerska u Austriji),  a u Hrvatskoj  zadruge mogu kreditirati isključivo članove zadruge
–              Gruntovnice su upisivale založno pravo uz dokumentaciju koja nije valjana po hrvatskim zakonima (ugovori bez nadovjere i bez međunarodne punomoći). Gruntovnice su vršile upis prava vlasništva u korist djelatnika RBA zadruga, njihovih vlasnika ili suvlasnika uz pomoć privremenih OIB-a, i uz pomoć rodnog lista kojeg su izvadili u hrvatskim matičnim uredima
–              Nelegalne bankarsko-zadrugarske organizacije u Hrvatskoj  koristile su privremeni OIB izdan nakon iskazivanja njihove namjere registriranja legalne institucije u Hrvatskoj
–              Predstavnici tih organizacija osobno posjećuju dužnike diljem Hrvatske,  uznemiruju ih, unose u njih strah, i  svakodnevno vrše na njih pritisak
–              Ovršni postupci vođeni su na štetu ovršenika, pogrešno primjenjujući u istima materijalno pravo, i uz pogrešno utvrđene činjenice
Sektor bonitetne regulative i supervizije  Hrvatske narodne banke Republike Hrvatske u svojem izvješću upućenom odvjetnicima isto tako  nesporno  naveo:  „Zakon o bankama (NN broj 84/02 i 141/06) definirao je subjekte koji mogu pružati bankovne usluge u Republici Hrvatskoj i to;
(1) banka koja od Hrvatske narodne banke dobije odobrenje za pružanje tih usluge,
(2) banka države članice Europske unije koja u skladu s ovim zakonom osnuju podružnicu u Republici Hrvatskoj, ili koja je u skladu sa zakonima Republike Hrvatske ovlaštena neposredno pružati takve usluge na području RH.
U svim slučajevima mora biti pribavljeno odobrenje od HNB za pružanje tih usluga na području Republike Hrvatske.

Temeljem  zakona na snazi u RH, inozemne institucije mogle su obavljati poslove u Republici Hrvatskoj samo preko svojih podružnica.  Isto propisuje i Zakon o trgovačkim društvima.

Oštećenici nelegalnih austrijskih zadruga sada imaju novu nadu

Iako se po cijeloj Hrvatskoj vode ovršni postupci u kojima suci selektivno primjenjuju zakone, oštećenicima se probudila nova nada nakon posljednje odluke Županijskog suda u Makarskoj, od 04. studenog 2015. godine.  Sudac  mr. sc. Dražan Penjak donio je drugostupanjsku odluku kojom se UKIDA rješenje o ovrsi Općinskog  suda u Makarskoj, poslovni broj Ovr 300/14 od 25. kolovoza 2014. godine, a ukidaju se i sve provedene radnje, a prijedlog za ovrhu ODBIO JE KAO NEOSNOVAN.

ŽUPANIJSKI SUD U MAKARSKOJ - UKIDANJE RJEŠENJA O OVRSI - RBASudac  mr. sc. Dražan Penjak
naložio je ovrhovoditelju da u roku od 8 dana, isplati ovršenicima trošak žalbenog postupka, navodeći u donešenom Rješenju da ovrhovoditelj nema aktivnu legitimaciju za vođenje ovršnog postupka.
U Obrazloženju Rješenja sudac mr. sc. Dražan Penjak navodi da je prvostupanjskim rješenjem o ovrsi, i to na temelju Sporazuma radi osiguranja novčane tražbine zasnivanjem prava od 28. studenog 2007. godine, koji je solemniziran od strane javnog bilježnika Ante Pejkovića iz Makarske, postao ovršan 11. veljače 2010. godine, određena je ovrha na nekretnini, zabilježbom ovrhe, utvrđenjem vrijednosti nekretnine, njenom prodajom te namirenjem ovrhovoditelja iz iznosa dobivenog prodajom.   Međutim, sudac Penjak utvrdio je da je Prijedlog za ovrhu određen  na prijedlog i u korist osobe koja u ovršnoj ispravi nije označena kao vjerovnik. Naime,  ovrha se može provesti u korist neke druge osobe, ako ona javnom ili ovjerovljenom privatnom ispravom dokaže da je tražbina na nju prenesna ili da je na nju na neki drugi način prešla, a ako se prijenos ne može dokazati na taj način, prijenos tražbine dokazuje se pravomoćnom odlukom donesenom u parničnom postupku.  Stavkom 2. članka 32. OZ-a propisuje se da se odredba stavka 1. toga članka primjenjuje i na ovrhu protiv osobe koja u ovršnoj ispravi nije označena kao dužnik.
ŽUPANIJSKI SUD U MAKARSKOJ - UKIDANJE RJEŠENJA O OVRSI - RBA 1Uređujući sudac utvrdio je da je pitanje aktivne legitimacije procesno pravilo koje je nužno utvrditi za ispravno vođenje ovršnog postupka. Ovrhovoditelj je uz prijedlog za ovrhu  dostavio sudu javnu ispravu – povijesni izvadak iz sudskog registra od 24. studenog 2009. godine i njegov ovjereni prijevod s njemačkog jezika, iz kojeg je vidljivo da je pravna osoba Raiffeisenbank Unterpremstätten, ranije bila upisana kao Raiffaisenbank Unterpremstätten – zadruga s ograničenom odgovornošću (GmbH).  Iz navedenog povijesnog izvatka ne može se utvrditi da su ovrhovoditelj označen kao Raiffeisenbank  region Graz – Thalerhof eGen, OIB: 76326640038, Hauptstrasee 135, Kalsdorf i Raiffaisen  Unterpremstätten  eGen, 8141 Unterpremstätten, OIB: 18453704993, koji je u ovršnoj ispravi označen kao vjerovnik – ISTE PRAVNE OSOBE, niti da je ovrhovoditelj pravni sljednik vjerovnika naznačenog u ovršnoj ispravi.
Navedene isprave, koje je ovrhovoditelj dostavio u spis, NE DOKAZUJU NJEGOVU AKTIVNU LEGITIMACIJU za vođenje ovršnog postupka.
Obzirom da su, nakon što je afera o nelegalnim kreditima isplaćenim u Hrvatskoj odjeknula u javnosti,  nelegalne austrijske Raiffaisen zadruge promijenile pravni oblik udruživanjem u novu pravnu osobu,  pitanje je je li ta promjena provedena  na način da su nakon provedbe iste,  ovrhovoditelji aktivno legitimirani u ovršnim postupcima na području Republike Hrvatske.?
Očigledno nisu, obzirom na najnoviju odluku Županijskog suda u Splitu, Stalna služba u Makarskoj.
Najnovija odluka Županijskog suda u Splitu, Stalna služba u Makarskoj  ima učinak ukidanja rješenja o ovrsi,  ukidanje svih provedenih radnji,  i uspostavu prijašnjeg stanja u zemljišnim knjigama.

Nema komentara:

Objavi komentar